31 de març 2009

El Molí

Hola!!!! Com esteu? Preparats per gaudir d’una setmana de vacances? Jo si, tinc molts plans per aquests dies. Sobretot fer excursions amb els amics i si fa bon temps anar al riu.

Avui us vull explicar que hi fan en el molí del meu poble. De fet hi ha molts tipus de molins, en aquest hi fan oli d’oliva, i la veritat es que es molt i molt bo. Des de fora només es veu una casa de pagès normal, però a fora hi passa sempre un riu si t’hi acostes i en aquells moment el moli esta funcionant fa molt soroll. El moli es una pedra molt gran, m’explicava el padrí que per porta-la cap allà quan ella era petit, van haver de necessitar nou homes i dos bous, i tot així els hi va costar molt i molt. Doncs aquesta pedra te forma cònica, i esta enganxada a un eix fixa que la fa girar molt lentament i a mesura que va donant voltes va triturant les olives que hi cauen per un fora. Mireu si n’és de pesada aquesta pedra que tritura també els pinyols sense deixar-ne cap rastre. El què en surt es una pasta negrosa, aquesta es col•loca a sobre d’uns rulls fets d’un material semblant a la palla i es van fent capes, una capa de pasta d’olives i una d’aquests rulls, i així successivament fins que n’hi ha una alçada més alta que jo. Llavors el moliner ho posa tot en una maquina i ho premsa tot molt i molt fort, d’aquesta manera el que serà l’oli es filtra per dintre aquests rulls i cau en un recollidor. Des d’aquí en surt un canal que porta l’oli cap als bidons. Allà es on el deixen reposar, la padrina diu que és on es fa bo.

La massa que encara queda en aquells rulls com de palla, es torna a exprimir encara mes fort per treure també un oli, aquest però ja no es de primera classe i no esta tan bo, tanmateix es pot menjar. I un cop s’ha fet per segona o tercera vegada, el que queda, que es bàsicament el que no es pot aprofitar per menjar, es fa servir per cremar, de fet s’encén molt ràpid. Al Moli ho fan servir per encendre les maquines que fan girar la gran pedra i per la calefacció de la casa, d’aquesta manera ho aprofiten tot.

Nosaltres cada any hi anem a buscar les garrafes d’oli, el pare en compra moltes així en tenim per tot l’any. A més a més, no es com a les botigues que tenen oli tot l’any, en el moli nomes hi pots anar de finals de Desembre fins a mig Febrer, ja que es l’època de fer-ho. Perquè es just quan s’han acabat de recollir les olives. Que també teniu un Molí en el vostre poble? Encara funciona? Que hi fan?